En iyi huylu kedisi idi dünyanın....

21 Temmuz 2010 Çarşamba

Paulownia ve Lif Kabakları...





Sabah gelince sıcak bastırmadan hemen sebzelerimin yanına gittim.Sıcak saatlerde bunu yapmak istemiyorum.Artık yaşlı olduğum için sıcak beni çok etkiliyor.
Sebze bahçem caddenin diğer tarafında.Oraya giderken gözüme ilişti.Belediye arazimizin tam ortasından bu caddeyi geçirirken orada ziyan olup ölen ağaçlarımızdan biri de Paulownia'larımızdı.Hani şu Dünyanın en hızlı büyüyen ağacı..
Onlardan biri tekrar canlandı bu sene!!Yani 2 yıl sonra!!Sanırım caddenin altında kalan kesilmiş kökleri bir şekilde suya ulaştı ve hayat buldu.Yanında da minik yavrusu ile hem de.:)
Pavlonya (böyle okunuyor) ile yavrusunu resimledikten sonra da lif kabaklarından yapılmış geçitin altına gelmiştim.Ee onlar benim aşkım oldukları için size en son durumlarını da göstermemek olmazdı.Epey büyümüşler yavrucaklar.30 cm.e ulaşanlar olmuş..
Sonra da gittim sebzelerime.Kabaklar artık bittiler.2 koca tohumluk yatıyor yerde.Ara ara 5-6 tane de çiçek alıyorum onlardan.
Salatalıklar devam ediyor ürün vermeye.
Domatesler yeni başladılar kızarmaya.Patlıcan'lar da meyve bağlamışlar ama çok minikler..
Şimdilik bu kadar.
Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın..

7 yorum:

  1. Merhaba.
    Yazdıklarını okudum ve birden seviverdim sizi.

    YanıtlaSil
  2. Bende aynen Tülin hanım gibi hissediyorum, arşivinizde geziyorum, çok beğendim. Kendinize iyi bakın,sevgilerle...

    YanıtlaSil
  3. Ne mutlu bana..
    Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Mine, gecen hafta organik pazardan kabak çiçeği almıştım. Dolma yaptım. 5 tanesini de kızarttım tadımlık. ( Peynir koydum içine. Pane yaptım yine. Pek güzel oldular. )Yalnız bazı çiçeklerin üzerinde tuyler vardı ve bazıları acımsı oldular.

    Sana sormak istediğim, her kabağın çiçeği kullanılır mı? Bir de acı olanlar ( salatalık acısı gibi ) o tüylü olanlar olabilir mi?

    Ne dersin?

    Lavantalı sabun çok güzeldi. Unutmadan yazayım.

    YanıtlaSil
  5. Münevver'cim,
    Dolmalık kabağın (sakız kabağı) Ve tatlı yapılan Balkabağının çiçekleri kullanılır.Tüylü olan Balkabağının çiçekleri.Onların dibinde Sapa birleşen yerlerinde bir parça var yüksük kadar.Onu kesip atmazsan acılık oluyor.Biz de Oya ile farketmiştik .
    İyi günler dilerim arkadaşım..

    YanıtlaSil
  6. Seneye ben de bahçeye kabak ekeceğim (ya da geliş tarihimize göre ektireceğim). Bu sene bir kaç kök kabak olaydı pek mutlu olacaktım. Domatesler istediğim cinsten olmayınca 2 hafta önce pembe domates fidesi aldım, bakalım ben gitmeden olacaklar mı? İki kök patlıcan şimdiye kadar 10 tane falan patlıcan verdi. Biberler bol bol. Marullarımdan her gün seyreltme bahanesiyle koparıyorum. İpek gibi yaprakları, salatalıklar da daha yeni. Bugün ilk çiçeği gördüm birinin üzerinde. Ama köpeklerden yana dertliyim Mine'ciğim ya, bahçeden geçip kırıyorlar dalları. Bugün salatalık fidelerinin etrafına çubuklar sapladım ki üzerlerine basamasınlar.

    YanıtlaSil
  7. Tijen'cim,
    Sadece kabağın kötü tarafı çok erken emekliye ayrılıyor be kardeşim..
    Salatalık en verimli sebzemiz oldu bu sene bizim.Hiç bir gün boş çevirmiyor beni.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil