En iyi huylu kedisi idi dünyanın....

27 Ağustos 2010 Cuma

Kokina,Liriope,Eucalyptus vs






Bu sabah biraz bilgi verici bir post olacak galiba.
-Yılbaşı yaklaşırken bizim yol kenarlarında tezgahlarını açan esmer çiçekçilerimiz Kokina diye bir çiçek satarlar.Bu bitki aslında 2 bitkinin birbirine monte edilmesiyle oluşmuştur.
Ruscus Aculeatus (ilk resimde görülüyor) + Smilax (=Dikenucu=Silcan)
Ruscus'un da kırmızı, iri (nohuttan biraz iri)meyvesi oluyor sonbaharda.Meyvesi oluşunca buradan size resmini gösteririm unutmazsam.Fakat bu meyveler her dalda sadece birer tane olur.Daha bol görünsün diye midir neden bilmiyorum,bizim çiçekçi arkadaşlarımız bu Ruscus dallarının uçlarına Smilax meyvelerini bağlarlar...Hem de bağlarken kırmızı iplik kullanırlar.Canlarım yav..Asortik olsun diye herhalde....
-Dün bahsettiğim alacalı İlex'i bugün düz yeşil İlex ile beraber resimledim.
-Bu da Liriope Muscari.Çok güzel bir bordür içi bitkisidir kendisi.Yaz kış yapraklıdır.(Yani herdem yeşil..Bu deyimi sevmem ve hiç kullanmam nedense.Yaz-kış yapraklı demek daha güzel ve açıklayıcı oluyor bence)Bordür içini çok hızlı doldurur.Ağustos ayında çiçeklenir.Bordür içleri için önermemizin sebebi;açık yere dikilince çok yayılır ondan.Kontrolden çıkar.
-Gelirken yol kenarında bir Eucalyptus fidanı görüp onun yapraklarını yakından görüntüledim.Burası kışın bu bitki için epey soğuk olduğundan bunlar da kış gelince seraya giriyorlar.Bu sebepten de (böyle bir içeri ,bir dışarı taşınmaktan)
saksılarını fazla büyütemiyoruz.Kolay taşısın arkadaşlar diye.Dolayısıyla da güzel gelişemiyorlar burada.Hani Marmaris'e girerken yolun iki yanındaki ağaçlar var ya.. Eucalyptus'lar işte bundan.Tabii onlar orada gayet mutlu anıt ağaç olma yolundalar...
Ben Etiler'e gidiyorum birazdan,yeni bir iş var onun yerine bakmaya.Teklif hazırlamak için keşif yani..
Hoşçakalın,serin serin kalın.

2 yorum:

  1. Liriope Muscari..İtalyan bir aktristin ismi gibi sanki :) Bu bitki Karadeniz'de yetişebilir mi acaba.Çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Yurdanur Hanım,
    Hoşgeldiniz.
    Evet,Türkiye'nin her yerinde yetişiyor.Sabah güneşi sever.Tam gün güneş istemez..

    YanıtlaSil